0

Континуирано зголемување на буџетот за конкурентност и претприемништво, годинава над 53 милиони денари за МСП

Министерот за економија Крешник Бектеши денеска ги промовираше мерките од Програмата за конкурентност, иновации и претприемништво 2019 година, за која од година во година расте интересот кај бизнис заедницата, со оглед на максималниот степен...

0

Одржана редовната седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на НБРМ

На 15 јануари 2019 година се одржа редовна седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на НБРМ, на која беа разгледани клучните показатели за домашната економија и движењата на меѓународните и домашните финансиски пазари,...

0

ВАЖНО ИЗВЕСТУВАЊЕ ОД ИСОС

  Трговецот поединец-сметководител, трговецот поединец-овластен сметководител и друштвото за вршење сметководствени работи се должни најдоцна до 31 јануари во тековната година да му достават на Институтот список на лица вработени како сметководители и овластени...

0

Во НБРМ се одржа почетната конференција на Твининг лајт проектот: „Јакнење на капацитетите на системот за борба против фалсификување евра“

Денес, во просториите на Народната банка на Република Македонија (НБРМ) се одржа почетната конференција на Твининг лајт проектот: „Јакнење на капацитетите на системот за борба против фалсификување евра“, финансиран од Европската Унија (ЕУ). Во...

0

Известување за дополнување на регистрите на физички лица

Институтот на сметководители и овластени сметководители информира дека Регистарот на овластени сметководители и Регистарот на сметководители се дополнети со носители на уверенија за кои е завршена постапката за упис, согласно Законот за вршење сметководствени...

0

Тевдовски и Ангеловска-Бежоска на форумот „Еуромани“ во Виена

Министерот за финансии Драган Тевдовски и гувернерот на Народната банка Анита Ангеловска-Бежоска ќе учествуваат на Форумот на Централна и Источна Европа, кој по дваесет и четврти пат го организира „Еуромани“ во Виена, Австрија. Министерот...

0

Државниот инспекторат за труд со засилени контроли за исплатата на К-15

Државниот инспекторат за труд, прави засилени контроли во приватните фирми за исплата на К-15 на вработените. Надзорот кој што започна од почетокот на годината ќе се спроведува до крајот на февруари, а инспекторите ги...

0

Конкурс за доделување годишна награда на Народната банка на Република Македонија за 2019 година

  Врз основа на Одлуката за доделување Годишна награда за млади истражувачи бр. 02-15/III-16/2011 од 31.03.2011 година и О.бр.02-15/VIII -7/2014 од 31 јули 2014 година, а согласно со Правилникот за начинот, постапката и условите...