0

Даночната реформа за мнозинството граѓани ќе значи даночно олеснување…Останува да видиме !!!

3 јануари, 2019, Скопје – Даночната реформа за мнозинството граѓани ќе значи даночно олеснување, односно дека од годинава ќе плаќаат помалку даноци од лани. Ова во интервју за МТВ го истакна министерот за финансии...

0

Информација за лажно претставување преку електронски пораки

Почитувани, Во изминатиов период, забележана е појава на испраќање електронски пораки до е-адреси на лица од Република Македонија со лажно претставување (англ. email spoofing). Поконкретно, лажното претставување во пораките е во име на некоја...

0

УСОГЛАСЕНИ СТРУКТУРИ ЗА ВИД И ПОДВИД НА ПРИХОД ЗА ПОДНЕСУВАЊЕ НА Е-ППД СО ПРИКАЧУВАЊЕ НА XML ФАЈЛ

Согласно Законот за данок на личен доход објавен во Службен весник на РМ бр.241/18 од 26.12.2018 година, кој започна да се применува од 1 јануари 2019 година, извршено е усогласување на структурите за вид...

0

Што ќе донесат реформите во јавните финансии

25 декември 2018, Скопје – Преку реформи на даночниот, пензискиот, социјалниот систем, системот на јавни набавки, фискалната транспарентност, спречување на перење пари, како и менаџирањето на јавниот долг, во 2018 година има значително подобрување...

0

Новина од УЈП, за да знаеме колку данок треба да платиме по новиот закон секој од нас ќе треба да ангажира свој сметководител

Во синоќешното издание на “Економски магазин“ на Алсат м телевизија, во кое гостуваше директорката на Управата за јавни приходи (УЈП), Сања Лукаревска, на прашање на водителот, дали секој кој што има дополнителни приходи од...

0

Известување за одржана панел дискусија ,,Законско регулирање на сметководствената дејност и детерминати – 2012 -2018’’

Во организација на Институтот на сметководители и овластени сметководители на Република Македонија, на 04.12.2018 година (вторник) со почеток во 14:00 часот во Хотел Александар Палас – Скопје, се одржа Панел Дискусија под модератор на...

0

Издадени и пуштени во оптек нови ковани пари за колекционерски цели

Народната банка на Република Македонија ја известува јавноста дека се издадени и се пуштени во оптек кованите пари за колекционерски цели „Вага“, „Скорпија“ и „Стрелец“ од серијата „Хороскопски знаци“ („Службен весник на Република Македонија“ бр....

0

Ден на даночните работници: УЈП со висока наплата на даноци, но и редовен поврат на ДДВ во стопанството

Висока наплата на приходи во Буџетот, редовен и навремен поврат на ДДВ во стопанството и реформи за поедноставување на поднесувањето годишна даночна пријава за граѓаните. Ова се резултатите со кои Управата за јавни приходи...

0

Известување од ИСОС

Почитувани членови на ИСОС, Во продолжение линк од упатството за регистрација на веб страната на ИСОС.   * Упатство за регистрација   Од голема важност е сите активни регистрирани членови на ИСОС да се...